reede, 3. november 2017

Lehe Hõõgõlu

Sissekanne 871 - Lehe Hõõgõlu


10.0 vol
Glögiõlu

Närviline reede pärastlõuna ning Järve keskuses üritan kõigest väest Väikesesse Roosasse Õllepoodi minna - esimene takistus sel teel on Starmani kena blond neiu, kes peatab mind naeratusega. Kuulan pikalt, kuidas ta räägib mulle Starmanist ja alles peale mitmeminutilist revolutsioonilist tehnoloogialoengut ütlen talle, et mul on kodus Starman juba olemas. Sammun nüüd juba muie näol õllepoe poole, kui peatab mind pikk ja sihvakas noormees LHV jutuga - õnneks see mind jalust ei raba ning peatumata saan lõpuks õllepoodi siseneda. Eesmärgiks oli see ennekuulmatu Lehe glögiõlu soetada - ja õllesildil on kirjas, et tarbida kuumalt. Hmm, päris põnev. Eksperimendi huvides siiski tarbin klaasikese külmalt ja klaasikese kuumalt.

Värvus on kastanipruun ning kergelt beežikas vahukiht vajus kirmeks. Külma versiooni aroom on ikka täiesti jõuluõhtut meenutav, karamellianiisine, näpuotsaga nelki ja kõrvitsapirukat!

Maitse on magus - piparkoogiselt magus lausa. Vürtside virrvarr käib suust läbi - kardemon, nelk, invgerine soojus ja mesine ning siidine magusus. Lõppmekk on pikalt vürtsikas ning soojendav - ingveri-alkoholi koosmõju on rahustav. Üllatavalt kergelt on joodav.

Ja nüüd paneme antud õlle sooja ja proovime ka kuumana.

Soojendades väljub CO2 ja tekitab õllele/glögile kreemja vahukihi. Aroom on kaneeline ja magus, apelsinikoorene värskus ning alkohol teevad aroomi teravamaks. Maitse on kõvasti vähem magusamaks muutunud - apelsinine värskus, mahlane ja lausa veinilik. Vürtse on siin maitses palju aga need on väga heas tasakaalus soojana ning ükski eraldi domineerimas ei ole. Lõppmekk on alkoholisoe, mesiselt magus ja mõnus tuline jutt läheb alla.

See on ju täiesti fenomenaalne õlu - mõnus jõulutunne tekkis. Nagu seisaks lumesajus Raekoja platsil ning rüüpaks külma peletamiseks just seda jooki. Ning tõesti peab tõdema, et soe õlu võib olla väga hea! Seega minu soovitus on tarbida antud õlut kuumana.

Hinnang 9