laupäev, 9. juuli 2016

Reis õllegurmaanide Mekasse - Westvleteren

Reis õllegurmaanide Mekasse


Olles tiirutanud Belgia ja Hollandi vahet juba üle nädala, siis ainuke ja kindel sihtkoht oli mu reisil siiski Westvletereni külakeses asuv maailmakuulus Trappist pruulikoda. Westvletereni pruulikoja teeb eriliseks asjaolu, et tavapärases kommertsmüügis nende õllesid ei ole ning seetõttu on nende õlled eriti ihaldatud üle maailma.

Pruulikoda avati juba 1838. aastal.

KLOOSTRI JA PRUULIKOJA AJALOOST:
Klooster ja pruulikoda
Sint Sixtuse klooster asutati 1831. aastal, mil Sainte Marie du Mont des Cats kloostri mungad liitusid Westvleterni metsades elava erakliku grupiga. Antud metsad asusid juhuslikult Poperinge lähedal Belgia põhilises humalakasvatuspiirkonnas. Väike, kuid tegus kommuun kasvas aegamööda ning seitse aastat hiljem asutati kloostri pruulikoda. Jumala abi ja muude õnnistatud juhuste kokkusattumise tulemusel jäi pruulikoda I maailmasõja jubedustest puutumata. Teadaolevalt kõik teised trappist pruulikojad ja kloostrid nii õnnelikud ei olnud.

Poperinge humalaväljad
1928. aastal alustas pruulikoda ka õlle avalikku müüki - eesmärgiks oli rahastada kloostri laienemisplaane. II maailmasõda oli kahjuks tugevama mõjualaga ning ka Westvleterni pruulikoda pidi uksed selleks ajaks kinni panema.

1946. aastal toimus Westvleterni pruulikoja laienemine, mil lähedalasuv St. Bernarduse juustukoda litsentseeriti tootma ka nende õllesid. Westvleterni peapruulmeister isiklikult õpetas St. Bernardust tootma õlut vastavalt kloostri spetsifikatsioonidele ning meetoditele. St. Bernarduse kolm esimest õlut Abt 12, Prior 8 ja Pater 6 kasutasid sama pärmi, linnaseid ning humalaid, kui Westvleterni kloostris. Ning neid samu teadmisi ja originaalpärmi on nad kasutanud juba pea 70 aastat (huvitav fakt, et Westvleterni mungad tänasel päeval seda pärmi enam ei kasuta). Litsents kahe pruulikoja vahel lõppes aastal 1992 ning mõlemad ajavad nüüd oma asja ise edasi.

Hinnad kohvikus
Kuid hüppame nüüd tagasi Westvleterni ajaloo juurde - on laialtlevinud fakt, et Westvleterni õlled on ühed haruldaseimad ning kvaliteetsemad terves ilmas. Peamine põhjus on selleks see, et mungad keelduvad tootmismahtude tõstmisest. Õllesid müüakse ainult kloostri kohvikus, In De Verde külalistekeskuses ning õlletehases. Mungad tõdevad, et pruulikoda teenindab kloostrit, mitte vastupidi. Pruulikoja kasum katab vaid kloostri ülalpidamiskulud ning rohkemat ei ole igapäevaselt 6 tundi palvetavatele munkadele vaja.

Westvletereni õllesid on võimalik tuvastada korgi järgi
Aastani 1999 tootis pruulikoda laias valikus õllesid - alates lahjast lauaõllest (4 vol) kuni nende 10% ABV sisaldusega maailmakuulsa kange tumeda eilini ("12" õlu).

1999. aastal arendati vanade pruulide "4" ja "6" asendamiseks välja uus ning tänaseni müügil olev Blond. Sama õlu on ka kloostri munkadele igapäevane "lauaõlu". Maailmakuulus "12" retsept arendati välja 1930ndatel ning "8" õlle loomise kohta info puudub.

vanad Westvletereni pudelid
Tänasel päeval elab kloostris 20+ munka, neist 5 tegelevad pruulimisega. Westvleterni kloostri ja pruulikoja eripäraks on fakt, et tegemist on ainukese Trappist pruulikojaga, mida juhitakse täielikult ainult munkade poolt.

WESTVLETERENI PRUULIKOJA ÕLLED:
Westvletereni silditud, maailmakuulsad ning haruldased õlled
Westvleteren Blond - Belgian Ale, vol 5.8. Tuntud kui rohelise korgiga, humalane, kuiv (IBU 41) ja kerge joogiõlu munkadele. Ratebeer 99.
Westvleteren 8 - Dubbel, vol 8.0. Röstine, suitsune ja karammelliseeritud suhkrune dubbel stiilis jook. Ratebeer 100.
Kohvikus saab kõiki õllesid proovida
Westvleteren 12 (XII) - Abt/Quadrupel, vol 10.2. Nimetatud maailma kõige haruldasemaks ja paremaks õlleks. Tõeline pärl ning helesinine unistus maitsenautlejatele. Õlu, mis peab hästi vastu ka kümnete aastate keldrilaagerdusele ning mille järelturu hinnad tihti tõusevad 20 eurost kõrgemale. Ratebeer 100. Vt hinnangut siit.

Nagu näha piltide pealt, siis Westvletereni pruulikoja õlledel ei ole silte pudelil. Kogu info õnneks on iga pudeli kohta kättesaadav korgi pealt (nimi, kangus, kuupäev) - Blond on rohelise korgiga, 8 sinise ning 12 kollase korgiga.

Pruulinohikutele: Westvletereni õlled pruulitakse Pale ja Pilsner linnastest, humalad saadakse lähedalasuvast Poperinge humalapiirkonnast ning õlles kasutatakse Westmalle kloostri pärmi.

Ning õnnestus ka minul pruulikoja kohvikus juua Westvleteren 8 õlut ning kaasa osta 2 pakki Westvleteren 12 õlut koos klaasidega. Infoks, et nad müüvad neid õllesid seal siiski väga limiteeritult - kui kohvikusse jõuda peale 12, siis suure tõenäosusega on õlled juba otsas. Mõnikord harva tulevad müüki kinkekarbid (2 õlut + klaas maksab 15 eurot). Enne sinna minekut tasub helistada kohvikusse ja uurida, mis just sel päeval müügis on (tel +32(0)57400377).