kolmapäev, 25. november 2015

Põhjala / To Øl Cellar Series - Taanilinn Cognac BA


Sissekanne 423 - Põhjala Taanilinn Cognac BA


Barrel Aged Imperial Stout
14.0 vol

2015. aasta alguses panid pead kokku Põhjala ja To Øl pruulmeistrid ning üheskoos pruuliti Vana Tallinnast inspireeritud imperial stout. Seejärel pandi jook enam kui pooleks aastaks konjakivaatidesse laagerduma ning üsna limiteeritud kogus saabus eelmisel nädalal müüki.

14,0 vol on siiamaani kõige kangem Eesti käsitööõlu - kuid seda tiitlit Taanilinn väga pikalt ei jõua hoida. Juba sel nädalal näeb ilmavalgust 16,0 vol Põhjala Odravein, mis laagerdunud bourbon vaatides.

Põhjala poisid on antud joogi igati edevaks teinud - pudeli vahakael on sädelev ning glamuurne. Ma arvan, et see paneks isegi Anu Saagimi kulmu kergitama.

Pudel avanes vaikse susinaga ning välja voolas süsimust liköör. Šokolaadiselt pruunikas vahukiht on tihke ning püsiv. Aroom  meenutab esialgu kergelt hapukat šokolaadilikööri, kuid edasi areneb juba šokolaadikoogi sarnaselt ja magusalt. Soojenedes on tunda ka rosinaid ja hmm, tõesti vist konjakit.

Üliraske kehaga magus-liköörine jook - maitse areneb siirupiliselt magusalt koos korraliku mõrkjusega. See õlu on niivõrd julgelt maitseid täis, et iga lonksuga tunnen uusi ja põnevaid nüansse - lagrits, kirsisiirup, vanilje, šokolaad, punasele veinile omased tummised maitsed ning tsitruseline vürtsikus. Lõppmekk on veniv ja tuliselt alkoholisoe.

Tegemist on vedela šokolaadikoogiga, kuhu on törts konjakit peale niristatud. Ja tõesti vaid törts, sest alkoholi kangust ei ole väga tunda.

Ostsin 3 pudelit ka enda väärtõllede keldrisse ning antud jook muutub kindlasti aastatega paremaks. Huvitav on fakt, et nädalakene tagasi oli müügihinnaks keskmiselt 7-9 eurot pudeli kohta. Ja u 10 päeva hiljem alla 15 euro enam ei leia seda müügis. Sarnaneb Põhjala Pime Öö PX müügiga, mis esialgu maksis 6 eurot, kuid kaks kuud hiljem müüdi oksjonil juba 26 euro eest. Õllesõpradel avaneb siin võimalus tegeleda omamoodi investeerimisega.

Huvilistele! Veel detsembri alguses oli Taanilinn müügil F-hoones!

Hinnang 8