teisipäev, 17. november 2015

CRAK / Põhjala Supermassive Imperial Stout


Sissekanne 420 - CRAK / Põhjala Supermassive Imperial Stout


Imperial Stout
11,6 vol / 52 IBU
Itaalia/Eesti ühispruul

Põhjala Pruulikoda tuuritas juulikuus Itaalias ning CR/AK pruulikojaga tehti koostöös üks massiivne õlu. Tänaseks päevaks on see pudelisse jõudnud ning minu lauale on jõudnud šokolaadi-pistaatsia imperial stout. Jah, lugesite õigesti - see on pistaatsiaõlu! Suurem osa partiist läks laagerduma konjakivaatidesse ning loodetatavasti jõuab seda versiooni ka Eestimaale.

Kohe pudelit avades purskus pudelist magus ning šokolaadine aroom välja. Kergelt annab nüansse juurde veel piimakohvine ja võib-olla tõesti ka hapukas versioon soolastest pistaatsiapähklitest. Vahukiht on kreemikalt pruunikas ning kihisev. Õlle värvus süsimust, mis peale paari massiivset lonksu hakkas siiski punase helgiga mustaks muutuma minu silmis.

Ohooo, esmamekk paneb juba üsna massiivselt noogutama - õlija kehaga, tihke ning šokolaadine jook on see. Omamoodi kirbese maitse annab tume šokolaad ning kohvised noodid. Ka pistaatsiamaitse on tuntav siin - kuigi kuidagi tehislik on see. Oleksin oodanud ikka ehedat ja naturaalset - kuid antud juhul kergelt hapukas ja keemiline.

Alkoholimekk on väga intensiivne siin ja see on karm - muutes kogu joogi üliintensiivseks ning kuidagi laua viina sarnaseks. Kui antud pruul oleks paar kraadi lahjem või seisaks paar aastat, siis võiks seda suurepäraseks nimetada. Põhjala tavapäraste õlledega võrreldes on antud jook lati alt haledalt läbi jooksmine.

Lõppmekk on pikk - keele peal on kakaomaitse ja seda oma ehedas vormis.

See õlu on maitselt nii massiivne, kange ja tume, et seda tuleks maitsa minimaalset alles aasta pärast. Õnneks on mul see võimalus, sest paar pudelit sai ostetud ka enda keldris asuvasse väärisõllede kollektsiooni. Proovime aastakese pärast uuesti! Ning loomulikult ootame konjakivaadis laagerdunud versiooni.

Hinnang 6