laupäev, 30. mai 2015

Malduguns Zaļā Bise (Rakau)

Sissekanne 326 - Malduguns Zaļā Bise (Rakau)


Läti käsitööõlu
IPA
6,3 vol

Külastasin Riiat ning ostsin kaasa mõned põnevad ja kvaliteetsed kohalikud õlled. Malduguns Zaļā Bise on Ratebeeri andmetel Läti õllede TOP 20-s. Single hop IPA, kus on kasutatud Uus-Meremaa humalat Rakau.

Läti käsitööõlle maastik on üsna sarnases seisus kui Eesti maastik - uusi pruulikodasid avaneb palju ning kohalike sõnul on väga palju eksperimentaalkraami hetkel turul - millest u 60% on saast, 20% sellised keskpärased ning 20% suurepärased õlled. Ma võin kinnitada, et Eestis on sama seis. Eks ajaga need numbrid muutuvad paremuse suunas. Ahjaa, põnev tähelepanek - Lätis on käsitööõlled kõik suurtes pudelites ning hinnaklass odavam. Kohalike gurmaanide suurim etteheide Eesti õlledele - väike pudel, nii kallis ning maitseelamused on väga keskpärased. Palusin neil nimetada oma lemmik Eesti pruulikoda - ning kõik ütlesid PÜHASTE! Nii et Eerole ja pundile õnnitlused - olete Lätis populaarsed.

Antud õlu avanes rahuliku susinaga - värvus on häguselt kuldne, vahukiht säravvalge, tihke ja püsiv. Aroom, mmm kui mesimagus ja puuviljane - siin on kui vaarikamarmelaad, uhh, see on hea.

Keskmise kehaga, magus-vürtsikas ja tõsiselt mahlane suutäis - vau kui hästi balansseeritud maitseelamus see on. Vaarikamoos on ka maitses aimatav ja nauditav - mahlaste ja puuviljaste humalakäbide efekt on võimas.

Ma ei ole IPA sõber, kuid antud õlle fänn olen küll. Sellise humalapommi maitse tasakaalustamise on paras trikk - ja selle õlle puhul on see suurepäraselt õnnestunud. Soovitan soojalt - minul arvates, ei ole ükski Eesti pruulikoda veel nii fantastilist IPAt teinud.

Olgugi, et neil on 6 varvast ja koledamad naised, kuid IPAde tegemise puhul on seis 1:0 Lätile.

Hinnang 10